Интересни факти

Интересни факти
9 януари 2024

1. За направата на половин килограм сирене са необходими 10 литра мляко. 

 

2. Световният ден на млякото е международен ден, създаден от Организация по прехрана и замеделие (FAO) на ООН, за да признае значението на млякото като глобална храна. Отбелязва се на 1 юни всяка година от 2001 г. 

 

3. Страните, които пият мляко, печелят повече Нобелови награди. Според проучване от 2013 г. нациите, чиито граждани консумират най-много продукти на глава на населението, печелят и най - много Нобелови награди. Швеция е начело в списъка с 31 855 награди на всеки 10 милиона шведи. Средно всеки швед консумира 350 килограма мляко годишно. 

 

4. Млякото е единствената храна, с която можете да оцелеете изцяло. Нито един зеленчук, бобово растение или вид въглехидрат не съсдржа всичките девет незаменими аминокиселини, от които хората се нуждаят, за да изгради протеини, а диетата само с месо не съдържа необходимият витамин C. Млякото обаче съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждаем - дори и като възрастни. 

 

5. Кравите в период на лактация могат да изпиват до 200 литра вода дневно, което е почти една пълна вана. Това може почти да се удвои през по - горещите месеци. 

 

6. Кравите изяждат около 45 килограма храна всеки ден и пият 190 литра вода.

 

7. За да получите количеството калций в чаша мляко от 230 мл., трябва да изядете една четвърт чаша броколи, седем  портокала или шест филийки пшеничен хляб. 

 

8. Има проучване, направено в Китай. От хората със 100% непоносимост към лактоза, 78%, се чувстват комфортно да пият мляко без протеин А1. Без А1 бета - казеин, ферментацията на захарта се ускорява и лактозата се усвоява по-лесно. 

 

9. Съдържанието на хранителни вещества в козето мляко е малко по-малко от това в кравето мляко, но козето мляко е по смилаемо, тъй като мастните молекули са една пета от размера на тези в кравето мляко. Това го прави лесно поносим от хора с проблем в храносмилателната система.

 

10. Вкусът на прясното и чисто издоено козе мляко е сравним с този на краветo мляко. 

 

11. Козето мляко се понася от увреден черен дроб поради по-малките молекули и е естествено хомогенизирано.